Σύνδεση
shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : 0,00 
View Cart Check Out

Stade Louis II

Project Info

Project Description

Τοποθεσία: Μονακό
Ιδιοκτήτης: Δήμος της Λυών
Χωρητικότητα: 18.500 θέσεις
Διαστάσεις: 105 x 68 μέτρα
Επιφάνεια: Γραδίσι
Ετος κατασκευής: 1980
Εγκαίνια: 11 Μαΐου 1985
Το Σταντ Λουί Β΄ (γαλλικά: Stade Louis-II, προφέρεται: [stad(ə) lwi ˈdø]) είναι γήπεδο που βρίσκεται εντός της συνοικίας της Φονβιέιγ του Μονακό. Έχει χρησιμεύσει ως τόπος διεξαγωγής αγώνων τόσο για το ποδόσφαιρο, χρησιμεύοντας ως έδρα της ΑΣ Μονακό όπως και τόπος διεξαγωγής του ετήσιου αγώνα του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ της ΟΥΕΦΑ, όσο και για τον στίβο, όπου παλιότερα λάμβανε χώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της IAAF (εκτός από συγκεκριμένους αγώνες όπως, τα αθλήματα των ρίψεων]], το οποίο μεταφέρθηκε αλλού, εξαιτίας της πολύ μικρής χωρητικότητας του σταδίου.
Το πρώτο στάδιο Λουί Β΄ άνοιξε τις πύλες του το 1939 ως έδρα της ΑΣ Μονακό. Το νέο γήπεδο χτίστηκε στις αρχές του 1980, κοντά στην τοποθεσία του παλιού γηπέδου πάνω σε τεχνητή στεριά, ανοίγοντας ολοκληρωτικά το 1985. Σήμερα διαθέτει χωρητικότητα περίπου 18.500 θέσεων, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό του Μονακό (περίπου 30.500). Μπορεί να χωρέσει σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, αναλογία που κανένα άλλο γήπεδο δεν έχει. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των χώρων του γηπέδου βρίσκονται υπόγεια, με έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης ακριβώς κάτω από τον αγωνιστικό χώρο (κάτι που έχει προκαλέσει αρκετή κριτική από τους αντίπαλους προπονητές της Μονακό στο παρελθόν σχετικά με την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου).
Το γήπεδο έχει πάρει το όνομα του Λουί Β΄ (Louis II), πρίγκιπα του Μονακό, ο οποίος κυβερνούσε το πριγκιπάτο του Μονακό όταν χτίστηκε το πρώτο γήπεδο. Επίσης εμφανίζεται από την αρχή της σειράς Pro Evolution Soccer και στο Adidas Power Soccer 98.
Στις 31 Μαΐου 2004, μια έκρηξη, φαινομενικά ατύχημα, έκανε σοβαρές ζημιές στο στάδιο Λουί Ντε και σε ένα γειτονικό κτίσμα, στη Λα Ρους της Φοντβιέγ. Κανένας τραυματισμός δεν αναφέρθηκε και η ευθύνη για την έκρηξη δεν αναλήφθηκε από κανέναν. Η ζημιά, αν και αρκετά σοβαρή στα δύο κτίρια, θεωρήθηκε πως δεν επηρέασε τον σκελετό των δύο κτιρίων. Την 1η Ιουνίου η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε πως θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών από την έκρηξη, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών των ειδικών, που συνεχίζονταν. Αυτή η έκρηξη αποτέλεσε μια σπάνια εξαίρεση για την μεγάλη φήμη που συνόδευε το Μονακό σε θέματα ασφαλείας και απουσίας βίας.